Γειά σας και καλωσήρθατε σε ένα ακόμη "Το Κατς Είναι Σικ...Ε;"! Μαζί σας για ακόμη μια φορά ο ένας και μοναδικός WrestleManiac (αν και ξέρω πως είστε κάμποσοι εκεί έξω που είστε μανιακοί με το wrestling, όμως κανένας όσο ο WrestleManiac) και αυτή τη φορά λέω να ανοίξω μια κουβέντα μαζί σας για το τμήμα μάρκετινγκ του WWE και τις πανέξυπνες τακτικές που έχει ακολουθήσει όλα αυτά τα χρόνια για να προωθήσει κάτι στον κόσμο.
Άλλωστε το wrestling είναι μια επιχείρηση που βασίζεται κυρίως στην προώθηση και το μάρκετινγκ του προϊόντος της. Κακά τα ψέματα. Αν δεν υπήρχε η διαφήμιση, πολύ δύσκολα θα επιβίωνε η βιομηχανία αυτή. Το όλο κόνσεπτ είναι να μπορείς να έχεις τον "πελάτη" σου διαρκώς σε εγρήγορση. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να μπορεί να νιώσει πως έχει κι αυτός ένα μερίδιο συμμετοχής σε αυτά που βλέπει να εξελίσσονται μπροστά του.
Εντάξει, για να λέμε και του στραβού το δίκιο έχουν υπάρξει και φορές που πέρασαν κάποιες λιγάκι μακάβριες ή ακόμα και χαζές ιδέες, όπως ο θάνατος κάποιου παλαιστή ή διευθυντικού στελέχους (βλ. Vince McMahon), αλλά όταν αυτά τα παλικάρια στο τμήμα του μάρκετινγκ βάλουν το μυαλό τους να δουλέψει, μπορούν να κάνουν θαύματα!
Οπότε λέω να δούμε μαζί μερικές από τις τακτικές που έχει χρησιμοποιήσει το WWE για να προωθήσει το προϊόν του στο κοινό του και να προσπαθήσει να το κάνει να νιώσει μέρος του συνόλου.
Ο άνθρωπος της χιλιετίας
Όταν πλησίαζε η ώρα της νέας χιλιετίας όλοι, μα όλοι, φοβόμασταν πως κάτι θα γίνει και θα έρθει το τέλος του κόσμου. Ταινίες, προφητείες, αναφορές. Πόσο πιό έτοιμη ιδέα θα μπορούσε να έχει το WWE; Αμέσως άδραξε την ευκαιρία εμφανίζοντας μια αντίστροφη μέτρηση προς το Y2K. Και φυσικά κατέληξε στο ντεμπούτο του Y2J, του Chris Jericho σε μια ιστορική στιγμή για το WWE. Μέχρι τότε οι φανς του WWE αναρωτιούνταν τι μπορεί να γίνει μόλις το ρολόι τελειώσει την αντιστροφή μέτρηση και το να έχεις τον Jericho να διακόπτει τον Rock έκανε την αναμονή να αξίζει και δημιούργησε ένα μεγάλο αστέρι στο πρόσωπο του Chris.
Tough Enough
Την εποχή που τα ριάλιτι ανθούσαν, το WWE παρουσίασε μια αρχική ιδέα για το πως θα μπορούσε να έχει κι εκείνο τη δική του version ενός ριάλιτι. Βάζεις μερικούς άγνωστους να παλεύουν να κερδίσουν μια θέση στο WWE και παρακολουθείς ταυτόχρονα και το πως το ζούν. Ήταν η πρώτη απόπειρα να κοιτάξει κάποιος μέσα από την κλειδαρότρυπα του κόσμου του WWE. Μια πανέξυπνη τακτική που οδήγησε αρκετό κόσμο που έβλεπε αυτό το σόου, στο να παρακολουθήσει και το βασικό προϊόν του WWE.
Diva Search
Μαζί με το Tough Enough, λίγα χρόνια αργότερα, ήρθε και το Diva Search. Δεν το λες και το GNTM της εποχής, αλλά είχε όμορφες γυναίκες που προσπαθούσαν να κερδίσουν μια θέση στο ρόστερ του WWE. Ο κόσμος και κυρίως οι πιο hardcore φανς το κατηγόρησαν πως δεν εστίαζε τόσο στο in-ring κομμάτι αλλά ρε φίλε... Κάτσε και απόλαυσε το προϊόν και άσε μας τώρα που σε χαλούσε η Candice Michelle, η Maria Kanellis, η Michelle McCool και οι Bella Twins... Τσ, τσ, τσ... Χαζό Αμερικανάκι! Το WWE δεν είχε, πάντως, κανένα παράπονο καθώς ήρθε νέος κόσμος για να παρακολουθήσει το τι θα συμβεί κάθε εβδομάδα.
Total Divas
Όμορφη γυναίκα και να μην τραβάει τα βλέμματα του κόσμου, είναι αδύνατον. Ο Vince McMahon μπορεί να κατηγορηθεί για μερικά πράγματα πως έκανε λάθος, όμως με το "ριάλιτι" Total Divas κέρδισε το στοίχημα. Αν προσέξατε καλά, έβαλα τη λέξη ριάλιτι μέσα σε εισαγωγικά. Γιατί το WWE έτσι το πουλούσε. Ως ένα ριάλιτι με μερικές Divas που ζούν καθημερινές καταστάσεις. Έκανε συμφωνία και με το τεράστιο τηλεοπτικό κανάλι της κατηγορίας του entertainment, το E! και αυτό αμέσως έφερε κι άλλο κόσμο από τους "έξω".
Cyber Sunday
Μπορεί όλα τα PPV ή PLE ή όπως αλλιώς θα ονομαστούν κάποια στιγμή στο μέλλον, να είναι τα μεγάλα και σημαντικά σόου του μήνα, αλλά η δημιουργία του Cyber Sunday ήταν κάτι πρωτοποριακό για τα δεδομένα του wrestling. Πριν από το πρώτο PPV το 2006 είχαν προηγηθεί άλλα δύο εβδομαδιαία PPV με το όνομα Taboo Tuesday. Το κόνσεπτ απλό αλλά τόσο έξυπνο. Το WWE έδωσε τη δυνατότητα στον κόσμο να ψηφίζει μέσω διαδικτύου είτε τους αγωνιζόμενους σε ένα συγκεκριμένο ματς, είτε το είδος του αγώνα. Πριν από τον αγώνα ανακοίνωνε τα αποτελέσματα και εξελισσόταν το ματς. Τι πιο ωραίο συναίσθημα από το να νιώθεις πως επηρεάζεις την εξέλιξη του σεναρίου του αγαπημένου σου σόου; Είναι κρίμα που δεν έχουμε δει κάποιο αντίστοιχο PLE τώρα ειδικά που τα σόσιαλ μίντια είναι στο πικ τους!
Η ανακοίνωση του Main Event της WrestleMania ένα χρόνο πριν
Όταν ο Rock επέστρεψε στο WWE όλοι μας θέλαμε να δούμε έναν αγώνα του με τον John Cena. Λίγοι, όμως, περιμέναμε πως το WWE θα ανακοίνωνε το Main Event της WrestleMania 28 ένα χρόνο πριν και θα έπρεπε να περιμένουμε τόσο για να το απολαύσουμε. Ποιό ήταν το αποτέλεσμα αυτής της ανακοίνωσης; Μας κράτησε όλους για έναν ολόκληρο χρόνο κολλημένους στις οθόνες μας κάθε εβδομάδα να περιμένουμε να δούμε τι μπορεί να γίνει μεταξύ των δύο μεγάλων ονομάτων. Και η πορεία ήταν αρκετά ενδιαφέρουσα. Το στοίχημα του WWE μεγάλο, καθώς μέσα σε ένα χρόνο πολλά μπορούν να συμβούν. Η ανταμοιβή, όμως, ακόμα μεγαλύτερη!
Το White Rabbit
Το τμήμα μάρκετινγκ του WWE το "τερμάτισε", κατά την ταπεινή μου άποψη, με το όλο πρότζεκτ που ονομάστηκε White Rabbit και οδήγησε στην επιστροφή του Bray Wyatt. Φυσικά δεν έχει τελειώσει ακόμα μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, αλλά πείτε μου ειλικρινά. Δε σας κρατούσε σε αγωνία κάθε εβδομάδα; Δεν περιμένατε πως και πως τα τελευταία νέα ακόμα και από τα Live Events του WWE; Εγώ πάντως ναι! QR Codes, τραγούδια στα διαλείμματα των Live Events, προβλήματα με το φωτισμό στα εβδομαδιαία σόου, τι να πρωτοαναφέρω;! Όλα έγιναν viral (όπως λένε οι νέοι της εποχής) μέσα σε χρόνο dt.
Και τι απέδειξαν όλα αυτά; Πως το WWE έχει τη δύναμη να προωθήσει το προϊόν του όπου και όπως θέλει και θα κερδίσει τον κόσμο!
Σας ευχαριστώ που περάσατε την ώρα σας διαβάζοντας τις σκέψεις μου. Μην ξεχνάτε πως μπορούμε να έχουμε επικοινωνία και επαφή μέσα από τις σόσιαλ πλατφόρμες μας αλλά και με τα email που μου στέλνετε στο thewrestlemaniac.info@gmail.com.
Είμαι ο WrestleManiac και ποτέ να μην ξεχνάτε πως... "Το Κατς Είναι Σικ...Ε;"